Jaktradio 155 MHz eller 31 MHz

Jaktradio 155 MHz eller 31 MHz

Det första du måste ta ställning till är vilken frekvens du ska ha på din nya jaktradio, 155:a eller en 31:a. Oftast har du inte möjlighet att vålja vad du vill själv utan är tvungen att anpassa dig till vad de i ditt jaktlag använder för frekvens. Är du osäker kolla med jaktledaren i det jaktlag du jagar i vilken frekvens de använder på sina jaktradioapparater. Du är helt enkelt tvungen att ha samma frekvens som dem för att det ska fungera tillsammans. Kommer du att jaga i flera jaktlag och de använder olika frekvenser så kolla på de olika “kombipaket” som finns på marknaden. Är ni ett nytt jaktlag som står och ska välja vilken frekvens ni ska ha på era jaktradios så kommer hör lite för och nackdelar på de olika frekvenserna. (I Sverge finns det bara två olika frekvenser som är tillåtna att använd på jaktradio)

Jaktradio 31 Mhz

En jaktradio med frekvensen 31Mhz fungerar i oftast bättre i kuperad terräng. Anledningen är att 31 Mhz har en relativt lång våglängd och påverkas inte lika mycket av hinder som tillexempel berg och dalar och inte heller tät dimma och regn som också påverkar en jaktradios teoretiska räckvidd. En annan fördel är att jaktradio med 31 bandet har många olika kanaler man kan välja mellan och risken att ett annat jaktlag i närheten använder samma kanal minskar. Du kan läsa mer om de olika jaktkanalerna här.

Jaktradio 155 Mhz

De som är fördelar på en 31:a är i regel nackdelar på 155:an. Men nackdelarna till trots får man nog säga att 155:an fungerar bättre i de allra flesta fall. Du har i regel en längre räckvid än 31:an förutom vid extremt kuperad terräng. En annan sak som kan vara en bra fördel är att du kan använda en kortare antenn än på 31:orna, men du får då en radio som inte har betydligt längre räckvidd än just 31:orna. Men som är betydligt smidigare att stoppa ner i radiofickan i dina jaktkläder. Klarar du dig med denna lite kortare räckvidd så är ju allt frid och fröjd, men oftast vill man ha längre räckvidd. Därför brukar de flesta jaktbutikerna rekommendera att man har de längre skogsanternnerna även på 155:orna. Jaktradio i 155-bandet har bara 7 jaktkanaler att välja på, dessutom används en av dem till Garmins hundpejlar, vilket gör att det blir en irriterande brusning varje gång pejlhalsbandet sänder en signal till GPS enheten. Detta kan öra att du får svårt att vara ifred utan att få in andra jaktlag på den kanal du/ni använder. Det finns dock en möjlighet att använda sig av så kallad pilotton och på det visen minskar man risken att krocka med jaktgrannarna. Mer om pilotton kan du läs här